середу, 13 травня 2015 р.

                                                  Замок Рожмберк




Замок Рожмберк в Чехії стоїть на високому березі Вталви. Його стіни побачили багато чого на своєму віку - замок був споруджений в XIII столітті лицарями п'ятипелюсткової троянди Рожберкамі.

У 1429 році у тодішнього власника замку, Ульріха Рожмберка, народилася дочка, її назвали Перхта. Коли дівчині досягла віку 20 років, батько насильно видав її заміж за дворянина Яна Ліхтенштейну. Таким чином, Ульріх розраховував на політичні зв'язки Яна, а наречений, в свою чергу, на стан Рожберків.
Але надії обох сторін не виправдалися. Чоловік не любив нещасну Перхту і поводився з нею дуже погано. Крім цього, над дівчиною часто потішалися і його мати з сестрами.
У 1476 році Ян Ліхтенштейн помер. На смертному одрі мучитель просив вибачення у Перхти, але та відмовила йому. У відповідь помираючий вигукнув: «Так будь же ти проклята!».

Через три роки померла і Перхта, але душа її залишилася бродити на землі - мабуть, слова прокляття подіяли ...
Тепер вона мешкає в родовому замку Рожберк, і є людям в білому платті. Тому її називають «Біла Дама».

Біла дама - добрий привид, вона не заподіює нікому шкоди. За легендами, Біла дама іноді є і в чорній сукні, або в чорних рукавичках - це означає, що скоро хтось помре. Якось був випадок, що вона з'явилася в червоному вбранні - через деякий час у замку сталася велика пожежа.






Немає коментарів:

Дописати коментар